Annettes favoritrecept
Mördegsformar med rabarber
Räcker till 12 st
Stora stadiga muffinsformar

Deg:
4 dl vetemjöl
200 g kallt smör
1 dl socker
1 äggula

Fyllning:
350 gram rabarber
3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3/4 msk potatismjöl

mandelspån
florsocker

1.  Blanda snabbt samman ingredienserna till degen i en matberedare. Tumma ut degen i muffinsformar, ställ i kylen. (det går lättare att trycka ut degen om man sätter formarna i en muffinsplåt, sån där med 6 hål)

2. Om rabarbern är grov kan den skalas. Skär den i små bitar. Blanda socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke och tillsätt rabarbern. Rör om och fördela i muffinsformarna. Strö över mandelspån.

3. Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter till de fått fin färg. Pudra över florsocker vid serveringen.

Servera med en god vaniljsås.

OBS! I brist på rabarber kan man använda äpplen som man skär i små bitar, om man dessutom lägger på en liten tesked av sin favoritsylt, ex jordgubbssylt i varje form innan man lägger på mandelspån så blir det ännu smaskigare! Garanterat ruskigt goda :)

Saffransskorpor
Räcker till ca 50 skorpor
100 g smör
1-2 kuvert saffran à  0,5 g
50 g grovhackad sötmandel
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl russin
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, rör i saffran och låt det svalna. Grovhacka mandeln.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret med saffran och mandeln.

3. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och russin och tillsätt blandningen lite i taget till en deg.

4. Rulla ut degen i tre längder ungefär lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

5. Skär genast längderna i smala, sneda bitar. Rosta skorporna med snittytan uppåt i ca 10 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

6. Stäng av ugnen och låt skorporna torka ytterligare i eftervärmen, med ugnsluckan lite på glänt. Sätt en träslev eller liknande mellan ugnen och luckan.


Passar fint till adventskaffet eller glöggen. Trevligt att ge bort fint inslaget i cellofan med ett vackert band om.

Timjanskorpor med choklad
Räcker till ca 40 st

130 g sötmandel, hälften grovt hackad resten mald.
2 ägg
2 dl socker
1 msk torkad timjan
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
80 g grovt hackad mörk choklad lätt pudrad med mjöl

1. Blanda mandel, ägg, socker och timjan. Blanda bakpulver och mjöl separat och tillsätt hälften i degen och därefter den hackade chokladen. Till sist blandas  resterande mjöl i.

2. Rulla långa längder som läggs på plåt med bakplåtspapper, tryck till dem med en gaffel.

3.  Grädda i 180 grader i ca 15 minuter. Skär längderna diagonalt till önskad storlek och torka dem i 100 grader i 25 minuter.


Även dessa är trevliga att ge bort i en fin ask eller bara inslaget i cellofan och en snygg sidenband!
Lavendelskorpor
Räcker till Ca 40 st
120 g sötmandel
100 g mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
4-5 dl vetemjöl
2 msk lavendelblommor
1 tsk bakpulver
Pensling:
1 uppvispat ägg
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandel och choklad grovt. Blanda mandelhacket med ägg och socker.
Blanda mjöl, lavendel, bakpulver, och choklad. Rör ner det i äggsmeten.

Forma till fyra tjocka rullar på lätt mjölat bakbord. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 20 minuter. Låt svalna. Skär dem i sneda bitar. Ställ in dem i ugnen på 100 grader och låt dem torka i ca 40 minuter. Låt dem svalna på galler.

Tips: Lägg skorporna på en bädd av silkespapper i en fin ask. Torkade lavendelblommor finns att köpa i kryddbutiken. Man kan utesluta lavendel och ersätta med t.ex rivet skal från ett par apelsiner. Eller lite kanel så får man kanelskorpor. Eller varför inte kardemunmma. Smaklig spis!
Knäckig äppelkaka
Räcker till 2 eller fler beroende på :)

Äpplen, Aroma 7-8 st
100 g smör
2,5 dl grovt hackad mandel
6 msk socker
6 msk vetemjöl

Smält smöret.
Blanda mandel, mjöl och socker.
Häll i smöret.
Fördela över skalade och klyftade äpplen i en form.

Grädda i nedersta falsen i ugnen, 200 grader,35 min.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Busenkelt!

Skaldjurslasagne med lax och spenat
Räcker till 4 personer
500 g räkor med skal
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
300 g laxfilé (djupfrysta portionsbitar går bra)
1 scarlottenlök eller 1/2 gul lök
2 dl vitt vin
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 purjolökar
1 paket fryst bladspenat, ca 250 g
1 msk smör
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
10 lasagneplattor
1 dl riven ost
1. Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten.

2. Skala räkorna. Koka räkskalen i vatten och buljongtärning ca 15 minuter. Sila bort skalen och sätt räkbuljongen till sidan.

3. Skär laxen i kuber. Skala och hacka löken.

4. Koka lökhacket i vinet 1 minut. Sila ifrån vinet och spara det.

5. Vispa ut vetemjölet i grädden i en kastrull. Vispa i vinet och räkbuljongen. Låt koka några minuter.

6. Skölj och strimla purjolöken. Fräs purjo och spenat i smöret. Salta och peppra.

7. Varva sås, lasagneplattor,lax, räkor och spenat/purjoblandningen i en smord ugnssäker form. Strö över osten.

8. Gratinera i ugnen ca 30 minuter. Sänk värmen mot slutet om rätten ser ut att få för mycket färg.

Tillagningstid ca 70 minuter. Tips; det går utmärkt att byta ut spenaten mot djupfryst grönkål om man inte tål spenat.

Servera ett gott vitt vin till.
En absolut favoriträtt, väl värt allt pyssel!
Konsekvenser
Räcker till ca 30 st

500 g mandelmassa
torkade fikon, ca 20 st
Whisky, gärna rökig single malt, ca 1/2 dl
Marabou Dubbelnougat, 2 st
Mörk choklad, 200 g (gärna Marabou, absolut inte block!)
Hela valnötskärnor

Konfektformar

1.  Klipp fikonen i små bitar och lägg i blöt över natten i whiskyn. Jag använder en riktigt rökig whisky, typ Talisker, då det ger en god brytning till det söta. Tycker man inte om att dricka whisky och inte vill köpa en hel flaska bara för att göra godis så köp en låda med små flaskor. Den heter "Single Malt Collection" och består av fem små provflaskor olika sorter.
2.  Blanda fikonen med mandelmassan.
3.  Dela Dubbelnougaten på längden och sedan på tvärsen så du får små kuber.
4.  Rulla kulor av mandelmassan med en bit nougat i. Ställ kallt en liten stund.
5.  Smält den mörka chokladen över vattenbad och doppa varje kula i choklad. Lägg varje kula i en konfektform.
6.  Lägg en valnötskärna på varje kula och tryck till.
7.  Låt stelna i rumstemperatur, i kylen blir de vita och matta.

Dessa godsaker är egen uppfinning, jag satt och tänkte på saker jag tycker är gott och tänkte varför inte blanda ihop allt i ett och samma godis!  Jag har döpt dem till Konsekvenser eftersom de kan ha konsekvenser för både midjemåttet och för nykterheten om man äter många :)

Trevliga att lägga i en snygg ask och ge bort också.
De påminner lite om "Mozartkulor" men är mycket godare, mer vuxna i smaken och inte så söta. Smaklig spis!

Gräddäpplekaka
Räcker till 6-8
Pajskal:      100 gram riktigt smör
                   3/4 dl strösocker
                   1 ägg
                   3 dl vetemjöl

Fyllning:   5dl gräddfil
                   2 dl vispgrädde
                   2 ägg
                   1 ½ dl strösocker
                   1 tesked vaniljsocker

Garnering: 3-4 äpplen, helst syrliga
                   kanel

Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och arbeta snabbt i vetemjölet till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant. Ställ i kylen medan du fixar i ordning det andra.
Blanda/vispa allt väl till fyllningen och häll i formen.
Skölj och kärna ur äpplena, skala dem eventuellt. Skär dem i tunna klyftor, ca 3 mm tjocka. Lägg skivorna i snygg ordning ovanpå fyllningen, dofta över lite kanel efter smak.
Grädda kakan i 175-200 grader i ca 1 timme. Kakan är färdig när kanterna börjar lossna från formen. OBS att fyllningen fortfarande är lite "darrig", den ska vara så! Låt kakan svalna i formen och tag av kanten. Låt gärna kakan stå i kylen över natten så att den "sätter sig".
Servera som den är, den behöver inget sällskap i form av visad grädde eller vaniljsås, kakan har lite av "Cheesecake" konsistens. Väldigt god och frisk. En god kopp kaffe till!

Kakan vinner på att bakas dagen innan den ska serveras, då pudrar man på kanel strax innan.

Smaklig spis!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Monica | Svar 15.12.2013 20.44

Hej Annette! Kan du inte lägga in en bild på dina konsekvenser?

Monica Andersson | Svar 04.10.2012 01.33

Den knäckiga äpplekakan är helt underbar! Har bjudit på den flera gånger.
Kram Monica

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.06 | 04:11

Hej Annette! Tyvärr jag kanske upprepar mig. Dock, skriv Din bok och Athabascas och jag lägger ut den. Hur långt har Du kommit? Du kan skriva, det vet Du – SKRI

...
04.05 | 05:51

Hej Annette! Det är länge sedan. Jag förutsätter att Du idag har manus till en bok, som bör fyllas av Dina härliga texter & suv. bilder. Athabascas & Sture T

...
15.12 | 20:44

Hej Annette! Kan du inte lägga in en bild på dina konsekvenser?

...
05.12 | 10:14

Vänligen kontakta mig via mail, se under rubriken Kontakt, alternativt mobilen 073-8000 915. Har kattungar 6 veckor nu samt även en fin "yngling".
/ Annette

...
Du gillar den här sidan