Om utställningar
Vad betyder CAC, NOM, CAGCIB och CACE?
För en nybörjare som kommer till en kattutställning är det "rena grekiskan" med alla dessa märkliga förkortningar.  På katternas utställningsburar hänger det prisrosetter, eller kokarder, med olika bokstavskombinationer och i olika färg.

Katterna tävlar i olika klasser beroende på ålder, om de är fertila eller kastrerade och beroende på tidigare meriter. Om katten är klassvinnare i sin klass får de ett certifikat, "cert", och får då en kokard med en bokstavskombination som är en förkortning av det fullständiga namnet, på franska, för just den klassen. När katten fått ett visst antal cert i en klass får den en titel, ex tre stycken CAC ger titeln Champion. Ju högre klass katten tävlar i desto fler cert krävs för att få titel. När katten fått sin nya titel skrivs den före kattens namn som en förkortning, ex GIC S*Applecat Bozzanova. GIC står för Grand Internationell Champion.

På SVERAK:s hemsida, www.sverak.se  finns en mycket bra och utförlig förklaring till olika klasser och titlar. Jag gör det lätt för mig och hänvisar till den! Det är egentligen inte alls så komplicerat, lite som alfabetet, kan man väl bokstäverna så är det lätt!
Det kan ju vara intressant att känna till lite om vad de olika bokstavskombinationerna betyder. En katt som har en CACE eller en CAPE kokard på sin bur tävlar ju i högsta klassen och är mer utställningsvan än en katt som har fått ett CAC eller CAP.

Bozzen i sin utställningsbur med sin CACE kokard, sin BIV och NOM pokal.
Hur fungerar en kattutställning?
Att ställa ut sin katt är både roligt och spännande. En del kattklubbar har nybörjarservice till nya utställare. Men oftast så kan man få råd och tips från den uppfödare man köpt katten av.
Det första man gör när man kommer till utställningshallen är att stå i kö för veterinärkontroll, under tiden man köar brukar någon gå runt och kolla katternas vaccinationsintyg så det är bra att ha stamtavlan/vaccinationsintyget till hands. När man väl kommer fram till veterinären plockar man fram katten ur boxen och en veterinär undersöker så att katten inte visar några tecken på sjukdom. När detta är klart ställer man sig i nästa kö för att checka in katten, ha gärna bekräftelsen redo och visa fram den.
Utställningsburarna finns redan på plats i lokalen, den arrangerande klubben ordnar med detta. När man som utställare checkar in med sin katt på morgonen får man en bur tilldelat sig.  All utrustning för att inreda buren skall man själv ha med sig. Det viktigaste är;  burskynke, toalåda och skål till vatten och mat.

Efter att man installerat sin katt i buren är det dags att leta reda på "sin" domares bord. Vid domarbordet sitter en lista på de raser den domaren skall döma och i vilken ordning. Om det är en s.k bära-själv-utställning är det viktigt att man håller noga koll på när ens katt ska upp till domarbordet!  En del utställningar är s.k assistentutställningar och då hämtar domarens assistent katten då det är dags. Vilken typ av utställning det är framgår av både inbjudan och bekräftelsen.
Väl uppe på domarens skrivbord bedöms katten utifrån den rasstandard som finns för rasen. Katten jämförs även med andra katter som tävlar i samma klass. Den katt som är klassvinnare får ett cert, och då får man en kokard.
Om tre katter eller fler tävlar i samma kategori, ex. blå britter, tar domaren ut sin bästa katt som då blir BIV, alltså bäst i variant.
Nästa steg är att domaren väljer sin bästa katt och nominerar den till att gå upp i domarpanelen och tävla vidare, katten är då NOM, alltså nominerad.
Om katten vinner flest röster i panelen blir den BIS, Best in Show.


Här är en bära-själv-utställning. Matte presenterar själv katten för domaren. Om man är nervös eller osäker kan man ändå alltid be domarassistenten om hjälp att visa upp katten, men man får själv komma med katten till domarburarna.
Allmänna tips inför en utställning
Det har blivit allt mer populärt att ställa ut sin katt. Många utställningar blir fulltecknade på några dagar. Om man vill försäkra sig om att komma med bör man betala anmälningsavgiften första anmälningsdagen. På SVERAK:s hemsida finns inbjudningar till alla utställningar i Sverige och utomlands.

För att få ställa ut sin katt måste man vara med i en kattklubb. Man skickar anmälan till den klubb man är med i, utställningssekreteraren i den egna klubben stämplar och skickar den vidare till den arrangerande klubben. Anmälningsblanketter finns att hämta på SVERAK:s hemsida.

Två veckor innan utställningen skall man ha fått en bekräftelse att man kommit med. Där står bl.a vilken domare man skall ha, hur dags man skall vara på plats och en vägbeskrivning till lokalen. Här står även ett telefonnummer man kan ringa om det är något i sista minuten, om man kör vilse, får punktering eller så...

Utställningsväskan bör man ju ha packat i god tid och kollat så att man har allt med sig!
* burskynke och liggunderlag
* matskålar (torrfoder får man oftast på utställningen)
* toalåda och plastpåsar
* sand om det inte finns på utställningen (står på bekräftelsen)
* stamtavla
* vaccinationsintyg
* bekräftelsen
* stol till matte eller husse att sitta på
* evt egen fikakorg
* gott humör
* KATTEN.. glöm inte den... Har du fler än en katt så kolla så att RÄTT katt sitter i boxen på morgonen när du ska iväg i ottan! Låter kanske självklart, men det har hänt att någon fått fel katt med... inte roligt alls. Det har också hänt att folk som anmält till söndagens utställning kommit på lördagen, det kan inte ha varit roligt att få vända i dörren efter en resa på 30 mil.

En kattutställning är en skönhetstävling, den katt som bäst lever upp till sin rasstandard vinner. Men det innebär också att katten skall presenteras "hel och ren" för domaren. Om två katter är likvärdiga vad gäller standard men en av katterna är dåligt preparerad så går priset till den katt som ser snygg ut!  Hur man ska förbereda katten inför en utställning beror på vilken ras man har. Några badar sin katt i något schampo som lämpar sig för den päls den har, andra använder enbart torrschampo. Själv badar jag katterna då och då och fräshar upp med torrschampo mellan baden. Klorna ska vara klippta både fram och bak. Öron, ögonvrår och nos skall vara rena. Ha kam och karda med så att du kan fiffa till det sista innan katten skall upp till domaren. Om man är noga med förberedelserna kan man ofta få en kommentar på bedömningssedeln från domaren "Mycket välpresenterad!" Det är ju alltid roligt.

Det är jobbigt men roligt att ställa ut sin katt! Själv skaffade jag min första britt som en sällskapskatt och hade ingen tanke att hålla på med utställningar. Nu tolv år senare håller jag på med både uppfödning och utställningar.
Ställer man ut sin älskade katt får man nya vänner som är precis lika katt-tokiga som en själv! Lycka till!




Aurora visar upp sig på utställning. Man måste öva hemma med katten så att den blir van att hanteras och kan hållas upp snyggt. En vilt sprallande katt plockar inga extrapoäng hos domaren! Foto: Lena P Nygren

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.06 | 04:11

Hej Annette! Tyvärr jag kanske upprepar mig. Dock, skriv Din bok och Athabascas och jag lägger ut den. Hur långt har Du kommit? Du kan skriva, det vet Du – SKRI

...
04.05 | 05:51

Hej Annette! Det är länge sedan. Jag förutsätter att Du idag har manus till en bok, som bör fyllas av Dina härliga texter & suv. bilder. Athabascas & Sture T

...
15.12 | 20:44

Hej Annette! Kan du inte lägga in en bild på dina konsekvenser?

...
05.12 | 10:14

Vänligen kontakta mig via mail, se under rubriken Kontakt, alternativt mobilen 073-8000 915. Har kattungar 6 veckor nu samt även en fin "yngling".
/ Annette

...
Du gillar den här sidan